Фернандо Песоа (1888 – 1936)

Многу се пишувало и анализирало за презимето на Фернандо Песоа, што на португалски значи „личност“. Познат по повеќето литературни алтер ега кој тој самиот ги нарекувал хетероними – наместо псевдоними, бидејќи ги збогатувал со биографија, религиозни и политички гледишта и различни стилови на пишување. Но за Песоа, вистинската личност бил универзумот кој стоел над сѐ….

Обраќај ми се со твоето име (фрагмент) – Андре Асиман

Но можно е да почна подоцна од што мислам без да забележам. Гледаш некој, но како да не го гледаш, како да е во облаци тој. Или го забележуваш, но ништо не се совпаѓа, на ништо не  се „фаќа,“ и пред да станеш свесен за неговото присуство, или ако нешто те измачува, шесте недели на…

Мојата љубавница е жена – Пет Паркер

  I. Мојата љубовница е жена И кога ќе ја прегрнам Ја чувствувам нејзината топлина Се чувствувам добро Се чувствувам сигурно   Потоа – никогаш не помислувам на Семејните озборувања Никогаш не ја слушам сестра ми како вели Машкуданки, настрани, смешни Дојди види нѐ, но немој Не ги носи пријателите Ние немаме проблем, Но не…

Пиењето Кола со тебе – Френк О’ Хара

е позабавно отколку да одам во Сан Себастијан, Ирун, Хендаје, Биариц Бајон или до толку да ми е лошо на Травесера де Грација во Барселона делумно бидејќи во твојата портокалова кошула изгледаш посреќен од Св. Себастијан делумно бидејќи те обожувам, делумно бидејќи обожуваш јогурт делумно поради флуресцентните портокалови лалиња околу брезите делумно поради таинственоста на…

Летен распуст (посветено на Sylvia Plath) – Љ. П.

Двајцата ги сакавме летата и летниот дожд. Баш како тој летен ден среде август. Недела, ништо посебно нема што да се прави, освен да се очекува вечерта и игранката во Ten Acres. Времето спремно за врнење, а ти така добро дотерана за игранката. Девица подготвена да заведува! Американска ладна кралица која пие безалкохолно пиво и…

Она што не го знаев – Љ. П.

Прв пат почувствував кур кога имав пет години. Завршив во болница поради некоја болест, веќе не се ни сеќавам која, ама сѐ уште го чувствувам топлиот здив од неговата уста и мирисот од кората на портокал на масичката покрај неговиот кревет. Се сеќавам дека беше прилично студена зима, пред Нова година, доцни осумдесети. Посетите беа…

Двојна песна кај езерото Иден Милс – Фредерико Гарсија Лорка

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Ми иде да заплачам бидејќи Копнеам, како момчињата кои седат на Последниот ред, бидејќи не сум ни Човек, ни поет, нит пак лист, туку Ранет дамар  кој истражува нешта од Другата страна. Сакам да заплачам кажувајќи си го Името, роза, дете и ела…

Прекрасно патување – Ана Божичевиќ

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Тесен прашлив пат Среде океан. Кој води кон куќата на уметноста. Тргнав. Моторот скоро Да цркна. Излажа дека беше забавно. Дека пак би тргнала. Кога стигнав На тој брег Куќата ја немаше и кога Погледнав пак, и патот исто така. Сега сум стара….

Супермаркет во Калифорнија – Ален Гинсберг

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Што мислам за тебе вечерва, Волт Витман, додека одам по тротоарот под дрвјата со главоболка самосвесно гледајќи кон полната месечина. Со мојот гладен замор и купување слики, влегувам  по овошје во неонскиот супермаркет cонувајќи за твоите нумерирања!   Какви праски и какви пенумбри!…

Овие дланки, Ако не се Богови – Натали Дијаз

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Да не се движеа како реките – Како Славата, како светлина – Над седумдневноста на твоето тело?   Зар не беше добро? Тие на твоите колкови—   Зар не е ова што Бог го почувствувал кога го прегрнал Првиот Возљубен: Сѐ. Треска. Пареа….

Обновување – Џејмс Мерил

   Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Искористувајќи го секој изговор да те раздрмам, лагите, уморот, дури и страста, Сега не гледам друг начин освен јасна разделба. Додавам дека и подготвен сум да ја сносам вината.   Климаш за согласност. Есента станува ветровита, долга, стаклена вазна со суви лисје се…

Свадба – Ари Баниас

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Луѓе, премногу луѓе има тука – Пијат, се потпираат на мебелот, Му честитаат на татко ми За неговиот нов живот. Еве ја Неговата млада сопруга, доволно млада Да ми биде постара сестра. Таа –ако не ја знаеш Целата вистина –е фина. Но тој ја…