Навики – Љупчо Петрески

  Стојам со пивото в рака, немо набљудувајќи ја колор фотографијата на ѕидот во куќата на мојот пријател Ралф и неговиот партнер. Голи гради на младо момче  и цвет на жолт божур покрај неговата брадавица. Ужасно ме потсетува на Wolfgang Tillmans. Не, вели Ралф, тоа е фотографија на мој драг пријател, Романец, направена пред петнаесетина…

Бирање – Љупчо Петрески

  Ужасно се измачувам кога имам гости на вечера поради три нешта. Никогаш не можеш да го погодиш вкусот на твоите гости кои по втор пат ти доаѓаат на вечера, а ќе ги видиш четврт пат во животот. Тој е Македонец, подолго време живее во Шведска, неговата сопруга Јапонка. Веќе две години се заедно, живеат…