Wystan Hugh Auden – Вистан Хју Одн (1907 – 1973)

  Wystan Hugh Auden – Вистан Хју Одн (1907 – 1973) Вистан Хју Одн  е првиот поет кој во својата поезија ги инкорпорира модерните психолошки видувања и парадигми како природни елементи на неговото дело и мисла. Најчесто во својата поезија е преокупиран со егзистенцијализмот како и односот на Ерос и Агапе, карактеристично применувајќи ја „поезијата…

Исход – Љ. П.

  Упорно ѕвонам на неговиот мобилен веќе половина час. Не ми крева. Знам дека го слуша ѕвонењето, но поради фактот што после прекинувањето на ѕвонењето треба да ми го слушне гласот претпочита да ги слуша вознемирувачките вибрации на мобилниот телефон. Повторно ѕвонам додека ја отклучувам влезната врата. Бесцелно, не крева. Ги спуштам ташната  и ќесите…

Mario Stefani – Марио Стефани (1938 – 2001)

  Марио Стефани е роден во Венеција во 1938, и неговата љубов кон родниот град е основниот белег на неговата поезија. На еден од своите епиграми има напишано „Ако Венеција немаше мостови, Европа ќе беше остров“. А момчињата пак, тие се крвотокот на Венеција која пополека умира и непресушна инспирација за неговата поезија. Кариерата ја…

Саморазоткривање – Љ. П.

  Низ сите овие години на саморазоткривање, единствено нешто што целосно успеав да го разоткријам е мојата љубов кон мачките. Нивната константност од памтивек, нивната елегантност иста со онаа на Клеопатра, нивната милост, убавина и недостаток на самосвест. Така тоа секое утро, ете ти ги моите мачки внесени во ритуалот на лижење после оброк, ритуал…

Hart Crane – Харт Крејн (1899 – 1933)

  Скокајќи од бродот „Оризаба“ во 1933, и потонувајќи во бесконечноста на океанот Харт Крејн го заврши својот краток живот исполнет со убава поезија, тешко детство и измачувачка збунетост поради  својата сексуалност. Животот го завршува пијан, разочаран, ограбен и истепан од еден морнар на бродот. Неговото тело никогаш не е пронајдено но неговата поезија сѐ…