Камења и палки за ма(ва)ј или не мавај -Миодраг Којадиновиќ

  Недела на пладне и вратата од балконот е, се разбира, подотворена придушен детски џагор се вее низ чипкастата завеса воздухот е соленкаст и топол еден галеб крека преку жалозината во длабокото и тивко синило, околу зглобот на младичот гипсот натежнува со кренати фламинго розови очила на масата на малиот плоштад коцките мраз кои брзо…

ПРОБЛЕМИ СО ТАГУВАЊЕТО – КСИ ЧУАН

Една мравка умира и нема кој да ја жали една птица умира и никој не ја жали освен ако не е качулкаст ибис еден мајмун умира, а мајмуните тагуваат еден мајмун умира, и луѓето му го отвораат черепот една ајкула умира, а другата ајкула продолжува да плива еден тигар умира, а некои луѓе тагуваат тажејќи…

Геј прозата на Е.М. Форстер

  Последниот објавен роман на Е.М. Форстер додека бил жив е „Патување во Индија“, во 1924 година. Но, Форстер живеел до 1970 година, и во последните 37 години од својот живот не објавил ниту едно прозно дело, претпочитајќи да пишува есеи. Неговата креативна тишина истовремено ја збунила и разочарала неговата читателска публика: зошто еден признат…