ПЈЕР ПАОЛО ПАЗОЛИНИ (1922 – 1975) – Избор поезија

  Пазолини беше еден од највлијателните интелектуалци во повоена Италија – иако многумина надвор од Италија го познаваа само како одличен кинематограф, тој беше еден од најголемите италијански поети на својата генерација. Но тој беше и романсиер, драматург, литературен критичар, политички колумнист и сликар, кој често допушташе хомосексуалноста да наѕри од стиховите, текстовите и кадрите….

ДИНОС ХРИСТИАНОПУЛОС (р.1931) – Избор поезија

Уште од 50те години на минатиот век, поезијата на Динос Христианопулос предизвикува внимание и почит во грчките литературни кругови. Неговата поезија, восхитот кон ребетиката како и неговите потресни цинично-сентиментални афоризми за љубовта го етаблираа како култна фигура во Грција заедно со други геј уметници како Хаџидакис и Цароикис. Динос Христианопулос е еден од ретките поети…