Сите спијат сами – Љ. П.

Сето ова време поминато во преиспитувањето на мојата сексуалност, градејќи ја својата самодоверба, бодрејќи си се себеси и обидувајќи се да се снајдам во ова лудо општество – конечно сфаќам дека денес се соочувам со уште еден предизвик: како да преживееш како самец. Сте се запрашале денес колку е лошо да се биде самец? Единка…

Денис Купер (р. 1953) – Избор поезија

После училиште, фудбал на улица, осмо одделение   Со фармерките обелени, пресечени малку над колена, моите другари и јас ги гледавме од мојот трем, стихозбирки изгубени во нашите скутови, очи ококорени ко на тропска риба зад очилата.   Топката засветува од рака в рака, патиките засвиркуваат врз асфалтот, потта засјајува врз нивните цврсти грбови. сонувавме…

Алекс Димитров (р. 1984) – Избор поезија

Поезијата на Алекс Димитров е една нова одлучна визија за естетскиот живот во пост-индустрискиот, глобализиран свет. Погледнато од перспективата на долгите традиции во светот, ќе забележиме дека светот денес е многу поинаков од оној пред триесет години, на пример, но сепак традицијата е доминантна. Во овој нов свет, делумно, културно луѓето се поблиски, семејството добива…