Двојна песна кај езерото Иден Милс – Фредерико Гарсија Лорка

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Ми иде да заплачам бидејќи Копнеам, како момчињата кои седат на Последниот ред, бидејќи не сум ни Човек, ни поет, нит пак лист, туку Ранет дамар  кој истражува нешта од Другата страна. Сакам да заплачам кажувајќи си го Името, роза, дете и ела…

Прекрасно патување – Ана Божичевиќ

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Тесен прашлив пат Среде океан. Кој води кон куќата на уметноста. Тргнав. Моторот скоро Да цркна. Излажа дека беше забавно. Дека пак би тргнала. Кога стигнав На тој брег Куќата ја немаше и кога Погледнав пак, и патот исто така. Сега сум стара….

Супермаркет во Калифорнија – Ален Гинсберг

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Што мислам за тебе вечерва, Волт Витман, додека одам по тротоарот под дрвјата со главоболка самосвесно гледајќи кон полната месечина. Со мојот гладен замор и купување слики, влегувам  по овошје во неонскиот супермаркет cонувајќи за твоите нумерирања!   Какви праски и какви пенумбри!…

Овие дланки, Ако не се Богови – Натали Дијаз

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Да не се движеа како реките – Како Славата, како светлина – Над седумдневноста на твоето тело?   Зар не беше добро? Тие на твоите колкови—   Зар не е ова што Бог го почувствувал кога го прегрнал Првиот Возљубен: Сѐ. Треска. Пареа….

Обновување – Џејмс Мерил

   Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Искористувајќи го секој изговор да те раздрмам, лагите, уморот, дури и страста, Сега не гледам друг начин освен јасна разделба. Додавам дека и подготвен сум да ја сносам вината.   Климаш за согласност. Есента станува ветровита, долга, стаклена вазна со суви лисје се…

Свадба – Ари Баниас

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Луѓе, премногу луѓе има тука – Пијат, се потпираат на мебелот, Му честитаат на татко ми За неговиот нов живот. Еве ја Неговата млада сопруга, доволно млада Да ми биде постара сестра. Таа –ако не ја знаеш Целата вистина –е фина. Но тој ја…

Масата до мене – К. П. Кавафи (1863 – 1933)

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Нема повеќе од дваесет и две. А сигурен сум дека беше пред исто толку години Како уживав во истото ова тело.   Ова не е некоја си еротска фантазија. Само што дојдов во казино И немав доволно време нешто да пивнам. Ти велам, тоа…

Античка – Артур Рембо 1854 – 1891

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Милослив сину на Пан! Околу челото крунисан, Со ситни цветчиња и бобинки, се движат како скапоцени сфери, твоите очи. Размачкани со кафен вински талог, твоите образи стануваат шупливи. Забите ти сјаат. Градите ти се како лира, ѕвон одекнува меѓу тие руси раце. Твоето…

Квир – Френк Бидарт, 1939

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Лажи се себеси за ова и ќе се Лажеш вечно за сѐ.   Сите веќе знаат сѐ   Па можеш Да ги лажеш нив. Тоа и го сакаат.   Но да се лажеш самиот себе, само ќе се   Изгубиш себеси. Потоа ти Ќе…