Квир – Френк Бидарт, 1939

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!

Лажи се себеси за ова и ќе се

Лажеш вечно за сѐ.

 

Сите веќе знаат сѐ

 

Па можеш

Да ги лажеш нив. Тоа и го сакаат.

 

Но да се лажеш самиот себе, само ќе се

 

Изгубиш себеси. Потоа ти

Ќе станеш како нив.

 

*

За секое геј момче чија адолецентност

 

Беше Амерка во 40ти или 50ти

Основното, клучно

 

Сценарио

 

Засекогаш е аутирањето –

Или не. Иле не. Или не. Иле не. Или не.

 

*

Комплицирани желби на само-бришење

 

*

 

Набрзо по смртта на моите

Родители, се аутирав. Основен наратив

 

Создаден да се потврди постоењето.

 

Ако успеев  да се аутирам пред

мајка ми, таа немаше да ме обвини

 

мене, туку себе.

 

*

Вратата низ која се прота

кон светлината

 

беше исполнета со страв.

 

*

 

Фала ти страву!

 

Научи рано дека возрасните културни

Фантазии за човечкиот живот

 

Не беа, за тебе, животе.  Мислиш сексот

 

Е нож

Забоден во тебе да те научи на ред.

Препев: Љупчо Петрески

Фотографија: Rimbaud in New York, David Wojnarowicz, 1977-79

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s