Античка – Артур Рембо 1854 – 1891

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!

 

Милослив сину на Пан! Околу челото крунисан,

Со ситни цветчиња и бобинки, се движат како скапоцени сфери,

твоите очи. Размачкани со кафен вински талог,

твоите образи стануваат шупливи. Забите ти сјаат.

Градите ти се како лира, ѕвон одекнува меѓу тие

руси раце. Твоето срце чука во таа утроба

каде спие двоен пол. Шетај се во ноќта, нежно мрдај со бедрото,

тоа другото бедро и ногата лево.

Препев: Љупчо Петрески

Фотографија: Пол Верлен и Артур Рембо

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s