Масата до мене – К. П. Кавафи (1863 – 1933)

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!

Нема повеќе од дваесет и две.

А сигурен сум дека беше пред исто толку години

Како уживав во истото ова тело.

 

Ова не е некоја си еротска фантазија.

Само што дојдов во казино

И немав доволно време нешто да пивнам.

Ти велам, тоа е истото тело во кое некогаш уживав.

 

А ако не можам да се сетам каде точно –тогаш тоа не значи ништо.

 

Сега кога седи на масата до мене,

Ги препознавам сите негови движења – и под облеката

Ги гледам тие сакани, голи нозе повторно.

Препев: Љупчо Петрески

Фотографија: Дејвид Армстронг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s