Прекрасно патување – Ана Божичевиќ

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!

 

Тесен прашлив пат

Среде океан.

Кој води кон куќата на уметноста.

Тргнав. Моторот скоро

Да цркна. Излажа дека беше забавно.

Дека пак би тргнала. Кога стигнав

На тој брег

Куќата ја немаше и кога

Погледнав пак, и патот исто така.

Сега сум стара. Се давам во мојот кревет

Илијадници милји на копно.

Со години мислев

Дека можев

Усовршам враќањето назад. Мачките пеат

За розови мугри. Оваа држава е

Рефлексија на онаа

Што ја оставив, освен

Што имам лоши сништа. И

Ти си единствената

Личност што не е тука.

Сѐ исто ти е

Тебе.

Препев: Љупчо Петрески

Фотографија: Тајрин Симон

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s