Двојна песна кај езерото Иден Милс – Фредерико Гарсија Лорка

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!

 

Ми иде да заплачам бидејќи

Копнеам, како момчињата кои седат на

Последниот ред, бидејќи не сум ни

Човек, ни поет, нит пак лист, туку

Ранет дамар  кој истражува нешта од

Другата страна.

Сакам да заплачам кажувајќи си го

Името, роза, дете и ела на

брегот од ова езеро. Да ја кажам мојата

вистина  како човек од крв убивајќи

ги во мене исмејувањето и сугерирањето

на зборот.

Препев: Љупчо Петрески

Фотографија: Марк Бортвик

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s