Пиењето Кола со тебе – Френк О’ Хара

е позабавно отколку да одам во Сан Себастијан, Ирун, Хендаје, Биариц Бајон или до толку да ми е лошо на Травесера де Грација во Барселона делумно бидејќи во твојата портокалова кошула изгледаш посреќен од Св. Себастијан делумно бидејќи те обожувам, делумно бидејќи обожуваш јогурт делумно поради флуресцентните портокалови лалиња околу брезите делумно поради таинственоста на…

Летен распуст (посветено на Sylvia Plath) – Љ. П.

Двајцата ги сакавме летата и летниот дожд. Баш како тој летен ден среде август. Недела, ништо посебно нема што да се прави, освен да се очекува вечерта и игранката во Ten Acres. Времето спремно за врнење, а ти така добро дотерана за игранката. Девица подготвена да заведува! Американска ладна кралица која пие безалкохолно пиво и…

Она што не го знаев – Љ. П.

Прв пат почувствував кур кога имав пет години. Завршив во болница поради некоја болест, веќе не се ни сеќавам која, ама сѐ уште го чувствувам топлиот здив од неговата уста и мирисот од кората на портокал на масичката покрај неговиот кревет. Се сеќавам дека беше прилично студена зима, пред Нова година, доцни осумдесети. Посетите беа…