Обраќај ми се со твоето име (фрагмент) – Андре Асиман

Но можно е да почна подоцна од што мислам без да забележам. Гледаш некој, но како да не го гледаш, како да е во облаци тој. Или го забележуваш, но ништо не се совпаѓа, на ништо не  се „фаќа,“ и пред да станеш свесен за неговото присуство, или ако нешто те измачува, шесте недели на…

Свадба – Ари Баниас

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Луѓе, премногу луѓе има тука – Пијат, се потпираат на мебелот, Му честитаат на татко ми За неговиот нов живот. Еве ја Неговата млада сопруга, доволно млада Да ми биде постара сестра. Таа –ако не ја знаеш Целата вистина –е фина. Но тој ја…

БРИТАНСКАТА КВИР УМЕТНОСТ 1861 – 1967

Ревулуционерната изложба на Тејт Британија, Британската квир уметност 1861-1967 – која беше незамислива до неодамна – се фокусира на уметноста создадена во периодот од 100 години почнувајќи со укинувањето на стариот ‘Buggery Act’ од 1861 година па сѐ до декриминализацијата на хомосексуалноста во 1967 година. Оваа уникатна и временска изложба ги истражува скриената љубов и…

Сите спијат сами – Љ. П.

Сето ова време поминато во преиспитувањето на мојата сексуалност, градејќи ја својата самодоверба, бодрејќи си се себеси и обидувајќи се да се снајдам во ова лудо општество – конечно сфаќам дека денес се соочувам со уште еден предизвик: како да преживееш како самец. Сте се запрашале денес колку е лошо да се биде самец? Единка…