Пиењето Кола со тебе – Френк О’ Хара

е позабавно отколку да одам во Сан Себастијан, Ирун, Хендаје, Биариц Бајон или до толку да ми е лошо на Травесера де Грација во Барселона делумно бидејќи во твојата портокалова кошула изгледаш посреќен од Св. Себастијан делумно бидејќи те обожувам, делумно бидејќи обожуваш јогурт делумно поради флуресцентните портокалови лалиња околу брезите делумно поради таинственоста на…

Двојна песна кај езерото Иден Милс – Фредерико Гарсија Лорка

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Ми иде да заплачам бидејќи Копнеам, како момчињата кои седат на Последниот ред, бидејќи не сум ни Човек, ни поет, нит пак лист, туку Ранет дамар  кој истражува нешта од Другата страна. Сакам да заплачам кажувајќи си го Името, роза, дете и ела…

Прекрасно патување – Ана Божичевиќ

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Тесен прашлив пат Среде океан. Кој води кон куќата на уметноста. Тргнав. Моторот скоро Да цркна. Излажа дека беше забавно. Дека пак би тргнала. Кога стигнав На тој брег Куќата ја немаше и кога Погледнав пак, и патот исто така. Сега сум стара….

Супермаркет во Калифорнија – Ален Гинсберг

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Што мислам за тебе вечерва, Волт Витман, додека одам по тротоарот под дрвјата со главоболка самосвесно гледајќи кон полната месечина. Со мојот гладен замор и купување слики, влегувам  по овошје во неонскиот супермаркет cонувајќи за твоите нумерирања!   Какви праски и какви пенумбри!…

Овие дланки, Ако не се Богови – Натали Дијаз

 Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Да не се движеа како реките – Како Славата, како светлина – Над седумдневноста на твоето тело?   Зар не беше добро? Тие на твоите колкови—   Зар не е ова што Бог го почувствувал кога го прегрнал Првиот Возљубен: Сѐ. Треска. Пареа….

Масата до мене – К. П. Кавафи (1863 – 1933)

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Нема повеќе од дваесет и две. А сигурен сум дека беше пред исто толку години Како уживав во истото ова тело.   Ова не е некоја си еротска фантазија. Само што дојдов во казино И немав доволно време нешто да пивнам. Ти велам, тоа…

Античка – Артур Рембо 1854 – 1891

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Милослив сину на Пан! Околу челото крунисан, Со ситни цветчиња и бобинки, се движат како скапоцени сфери, твоите очи. Размачкани со кафен вински талог, твоите образи стануваат шупливи. Забите ти сјаат. Градите ти се како лира, ѕвон одекнува меѓу тие руси раце. Твоето…

Квир – Френк Бидарт, 1939

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Лажи се себеси за ова и ќе се Лажеш вечно за сѐ.   Сите веќе знаат сѐ   Па можеш Да ги лажеш нив. Тоа и го сакаат.   Но да се лажеш самиот себе, само ќе се   Изгубиш себеси. Потоа ти Ќе…

САМО НА ВЕНЕРА – Трејс Питерсон

На сите другарки и другари од ЛезФем и Прво па Женско Розите се црвени/ темјанушките транссексуални/ Добредојде во женственоста / А сега гледај и учи злато Розите се перформативни/ темјанушките се биолошки / имам многу чувствителни гради / исто како и твоите Розите се биолошки/ ти имаш прекрасна кожа / не можам да престанам да…

Денис Купер (р. 1953) – Избор поезија

После училиште, фудбал на улица, осмо одделение   Со фармерките обелени, пресечени малку над колена, моите другари и јас ги гледавме од мојот трем, стихозбирки изгубени во нашите скутови, очи ококорени ко на тропска риба зад очилата.   Топката засветува од рака в рака, патиките засвиркуваат врз асфалтот, потта засјајува врз нивните цврсти грбови. сонувавме…

Алекс Димитров (р. 1984) – Избор поезија

Поезијата на Алекс Димитров е една нова одлучна визија за естетскиот живот во пост-индустрискиот, глобализиран свет. Погледнато од перспективата на долгите традиции во светот, ќе забележиме дека светот денес е многу поинаков од оној пред триесет години, на пример, но сепак традицијата е доминантна. Во овој нов свет, делумно, културно луѓето се поблиски, семејството добива…

ПЈЕР ПАОЛО ПАЗОЛИНИ (1922 – 1975) – Избор поезија

  Пазолини беше еден од највлијателните интелектуалци во повоена Италија – иако многумина надвор од Италија го познаваа само како одличен кинематограф, тој беше еден од најголемите италијански поети на својата генерација. Но тој беше и романсиер, драматург, литературен критичар, политички колумнист и сликар, кој често допушташе хомосексуалноста да наѕри од стиховите, текстовите и кадрите….