Масата до мене – К. П. Кавафи (1863 – 1933)

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Нема повеќе од дваесет и две. А сигурен сум дека беше пред исто толку години Како уживав во истото ова тело.   Ова не е некоја си еротска фантазија. Само што дојдов во казино И немав доволно време нешто да пивнам. Ти велам, тоа…

Античка – Артур Рембо 1854 – 1891

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици!   Милослив сину на Пан! Околу челото крунисан, Со ситни цветчиња и бобинки, се движат како скапоцени сфери, твоите очи. Размачкани со кафен вински талог, твоите образи стануваат шупливи. Забите ти сјаат. Градите ти се како лира, ѕвон одекнува меѓу тие руси раце. Твоето…

Квир – Френк Бидарт, 1939

Celebrating Pride – современа квир поезија секој ден следните две седмици! Лажи се себеси за ова и ќе се Лажеш вечно за сѐ.   Сите веќе знаат сѐ   Па можеш Да ги лажеш нив. Тоа и го сакаат.   Но да се лажеш самиот себе, само ќе се   Изгубиш себеси. Потоа ти Ќе…

САМО НА ВЕНЕРА – Трејс Питерсон

На сите другарки и другари од ЛезФем и Прво па Женско Розите се црвени/ темјанушките транссексуални/ Добредојде во женственоста / А сега гледај и учи злато Розите се перформативни/ темјанушките се биолошки / имам многу чувствителни гради / исто како и твоите Розите се биолошки/ ти имаш прекрасна кожа / не можам да престанам да…

Крај – Љ. П.

И двајцата имавме по 14 години кога прв пат се запознавме. Брзо станавме пријатели. Имавме многу заедничко – ја сакавме Nirvana, пушење цигари или џоинт (кога имавме пари) на покривот од зградата, пиво, Кафка, Ерика Јонг и Тwin Peaks. Со часови можевме да зборуваме и да даваме сопствени интерпретации на секоја епизода од Twin Peaks….

БРИТАНСКАТА КВИР УМЕТНОСТ 1861 – 1967

Ревулуционерната изложба на Тејт Британија, Британската квир уметност 1861-1967 – која беше незамислива до неодамна – се фокусира на уметноста создадена во периодот од 100 години почнувајќи со укинувањето на стариот ‘Buggery Act’ од 1861 година па сѐ до декриминализацијата на хомосексуалноста во 1967 година. Оваа уникатна и временска изложба ги истражува скриената љубов и…

Сите спијат сами – Љ. П.

Сето ова време поминато во преиспитувањето на мојата сексуалност, градејќи ја својата самодоверба, бодрејќи си се себеси и обидувајќи се да се снајдам во ова лудо општество – конечно сфаќам дека денес се соочувам со уште еден предизвик: како да преживееш како самец. Сте се запрашале денес колку е лошо да се биде самец? Единка…

Денис Купер (р. 1953) – Избор поезија

После училиште, фудбал на улица, осмо одделение   Со фармерките обелени, пресечени малку над колена, моите другари и јас ги гледавме од мојот трем, стихозбирки изгубени во нашите скутови, очи ококорени ко на тропска риба зад очилата.   Топката засветува од рака в рака, патиките засвиркуваат врз асфалтот, потта засјајува врз нивните цврсти грбови. сонувавме…

Алекс Димитров (р. 1984) – Избор поезија

Поезијата на Алекс Димитров е една нова одлучна визија за естетскиот живот во пост-индустрискиот, глобализиран свет. Погледнато од перспективата на долгите традиции во светот, ќе забележиме дека светот денес е многу поинаков од оној пред триесет години, на пример, но сепак традицијата е доминантна. Во овој нов свет, делумно, културно луѓето се поблиски, семејството добива…

ПЈЕР ПАОЛО ПАЗОЛИНИ (1922 – 1975) – Избор поезија

  Пазолини беше еден од највлијателните интелектуалци во повоена Италија – иако многумина надвор од Италија го познаваа само како одличен кинематограф, тој беше еден од најголемите италијански поети на својата генерација. Но тој беше и романсиер, драматург, литературен критичар, политички колумнист и сликар, кој често допушташе хомосексуалноста да наѕри од стиховите, текстовите и кадрите….

ДИНОС ХРИСТИАНОПУЛОС (р.1931) – Избор поезија

Уште од 50те години на минатиот век, поезијата на Динос Христианопулос предизвикува внимание и почит во грчките литературни кругови. Неговата поезија, восхитот кон ребетиката како и неговите потресни цинично-сентиментални афоризми за љубовта го етаблираа како култна фигура во Грција заедно со други геј уметници како Хаџидакис и Цароикис. Динос Христианопулос е еден од ретките поети…

Само клинци – Пети Смит

Многу е кажано за Роберт, и уште ќе се кажува. Младите момци ќе го присвојат начинот на кој одеше. Младите девојки ќе носат бели фустани и ќе ги оплакуваат неговите кадрици. Ќе биде осудуван и обожуван. Неговите испади проколнувани или романтизирани. На крајот, вистината ќе излезе од неговите дела, отелотвореното тело на уметникот. Нема да…